Nigdy nie sądziłam, że ciasto marchewkowe może być tak pyszne
i zarazem wykwintne. Oryginalnie, czyli u p. Doroty, nazywa się najlepszym
ciastem marchewkowym. I rzeczywiście nie jest to przesada. Zniknęło w mgnieniu
oka, a mąż powiedział, że koniecznie muszę je wpisać do swojego stałego
repertuaru wypiekowego. Krem idealny. A w połączeniu z ciastem i wszystkimi w
nim dodatkami, jest naprawdę wyśmienite.
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego
tłoczenia
1 szklanka (ok.300g) marchewki startej na tarce o drobnych
oczkach
1 szklanka (ok. 130g) posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki (4 plastry) posiekanych ananasów z puszki
(odsączonych)
Dodatkowo:
300g serka naturalnego
1 szklanka cukru pudru
90g masła
Kilka kropli aromatu waniliowego
Składniki na ciasto oraz krem powinny być w temperaturze
pokojowej.
Najpierw połączyć wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. Całość przesiać przez sito.
Jajka roztrzepać z olejem i dodać do suchych produktów.
Dodać także marchewkę, ananasa i orzechy. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 22 cm)i
wyrównać powierzchnię.
Piec 40-45 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu – wystudzić.
W międzyczasie przygotować krem:
Cukier puder, masło i aromat utrzeć mikserem na puszystą
masę. Następnie powoli dodawać kremowy serek, nie przerywając ucierania.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Większą częścią kremu przełożyć
ciasto, a pozostałą posmarować wierzch. Udekorować orzechami i cynamonem. Przed
podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
5 komentarze:
Ajjj ale narobiłaś smaka z rana :D
Dziękuję za kolejne zgłoszenie i zapraszam do etapu z Fooder :)))
Mniam, wygląda bajecznie :)
Masz ci los, myślałam, że to ja mam przepis na najlepsze ciasto marchewkowe... ;-) A tak poważnie, to bardzo podoba mi się dodatek kremu z serka naturalnego do tego ciasta. Ono tak dobrze smakuje z wszelkimi serkowymi kremami :-)
Wygląda świetnie! Uwielbiamy takie ciasta :)
Znakomite ciasto marchewkowe, robię podobne ale bez oleju. Zawsze wszystkim smakuje :)
Prześlij komentarz