Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
pół fiolki aromatu waniliowego lub śmietankowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
W wysokiej misce krótko utrzeć jajko z cukrem. Dodać jogurt, olej i aromat. Całość delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę wraz z proszkiem i sodą. Sypie składniki dodawać po łyżce do masy jogurtowej i delikatnie mieszać łyżką, tylko do czasu połączenia składników. Na koniec wsypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do małej keksówki i piec 60 minut w 180 st. C.
Mała rada: jeśli pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ustawiamy tylko funkcję grzania od dołu, gdyż wierzch ciasta szybko się przypieka, jeśli na najniższym góra-dół.
3 komentarze:
Lubię takie jogurtowce ;)
Uwielbiam takie ciacha! Szczególnie z ciepłym mleczkiem ;)
Wspaniałe! Szkoda, że mnie ciasta jogurtowe nie lubią...
Prześlij komentarz