Składniki:
2 szklanki mąki
125 g margaryny
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1/4 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szklanki soku pomarańczowego
Jajko utrzeć z cukrem i margaryną. Wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dodawać powoli do masy, cały czas mieszając. Na koniec dodać sok i skórkę pomarańczową i zagnieść jednolite ciasto. Od masy odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć dłonią, posypać cukrem lub pomarańczową skórką kandyzowaną. Układać na blasze i piec 12-15 minut w temperaturze 180 st. C.
6 komentarze:
Świetne ciasteczka ;-) lubię takie kruche, które muszą poleżeć, zeby zmięknąć ;-) podoba mi się dodatek pomarańczy ;-) Pozdrawiam!
Dziękuję i polecam je bardzo (:
Fajniutkie:)
Wyglądają bardzo zachęcająco ;)
pomarańczowo mi:) Porywam kilka do herbaty:)
Cudne te ciasteczka!! Myslę że smakowałyby mi, muszę przygotować!
Prześlij komentarz