„Chlebem i solą..” chciało by się powiedzieć (; Tradycyjny
chlebek, który przygotowuje się naprawdę szybko. Niewiele pracy, a zapach
świeżo pieczonego chleba i smak jego chrupiącej skórki są niezastąpione. Inspiracja
stąd.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 i ¼ szklanki ciepłej wody
1 i ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Do dużej miski wlać część wody i wsypać do niej pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać przesianą mąkę, resztę wody, sól i cukier. Ciasto wyrabiać kilka minut końcówką z hakiem, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli ugniatacie ręcznie należy się pomęczyć około 10 minut (; Pozostawić je w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto
chlebowe i ugnieść kilka razy. Uformować bochenek, który ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na
godzinkę do wyrośnięcia.
Następnie wierzch chleba
posmarować wodą z olejem i ponacinać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C
(piekłam z termoobiegiem) i piec 35-40 minut do zrumienienia.
1 komentarze:
Wyszedł piękny! ;) Domowe pieczywo najlepsze!
Prześlij komentarz