Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki graham
1 i ¼ szklanki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i ½ łyżeczki soli
3 łyżki sezamu
Do miski wlać kilka łyżek wody, rozpuścić w niej pokruszone
drożdże dokładnie mieszając. Przesiać obydwie mąki i wsypać je do rozczynu.
Dodać pozostałe składniki: pozostałą wodę, cukier, sól i sezam. Ciasto wyrabiać
ręcznie około 10 minut lub w robocie kuchennym przez kilka minut (końcówką z
hakiem). Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie przykryć czystą
ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto
chlebowe z miski i ugnieść kilka razy. Uformować bochenek, który włożyć do
blachy. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.
Wierzch bochenka posmarować wodą
z olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (piekłam z termoobiegiem) i
piec 40 minut do zrumienienia się skórki.
5 komentarze:
Grahamy bardzo lubię, zresztą w ogole lubię nasz polski chleb. I doceniam go zawsze, gdy wracam z zagranicy.
Smacznie :))
Pyszny chleb.
Ooo, i u Ciebie sezam, jak zdrowo!:)
bardzo pyszny chlebuś :) Pozdrawiam!
Prześlij komentarz