A teraz rady praktyczne: robiąc masę serową nie
przestraszcie się, że jest taka rzadka. Piec ją należy tak jak wskazałam
poniżej mniej więcej 40 minut. Najlepiej po prostu sprawdzać, czy się
całkowicie ścięła i nie jest płynna.
Spód:
½ kostki zimnej margaryny
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka (białka pozostawić do bezy)
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić ciastem dno dużej
blachy.
Masa serowa:
1 kg sera do sernika
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
½ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 ½ szklanki cukru
2 jajka
4 żółtka (białka pozostawić do bezy)
Wszystkie składniki zmiksować pod koniec dodając powoli 2
szklanki mleka.
Beza:
6 białek ubić na sztywno pod koniec dodając pół szklanki
cukru pudru.
Na wylepiony spód wlać masę serową i piec 40 minut w
temperaturze 180° C. Po upieczeniu
wyjąć z piekarnika, nałożyć bezę na masę serową i posypać wiórkami kokosowymi.
Ponownie zapiec ok. 20 minut również w temperaturze 180° C.
4 komentarze:
Cudownie wilgotny, pycha! :)
uwielbiam wszystko co sernikowe i jeszcze wiórki kokosowe...obłęd :)
piękny sernik !! :)
Piękny sernik, zapisuję bo z wiórkami chyba jeszcze nie robiłam :)
www.brulionspadochroniarza.pl
Prześlij komentarz