Owsiane ciasteczka mają wiele odsłon. Chciałam Wam dzisiaj
zaproponować wytrawną ich wersję. Są niezwykle zdrowe i aromatyczne. Pachną
pomidorami w ziołach albo ulubioną pizzą. Każdemu mogą przywieść na myśl jakąś
inną pomidorową przekąskę. Jedno jest pewne, obok takiego zapachu nie można przejść
obojętnie i trzeba skubnąć co najmniej jedno ciacho. Nawet mój mały Synek nie potrafi im się
oprzeć. Kilka zamknijcie w puszce. Zachowają świeżość i będziecie dłużej się
nimi cieszyć. Za to te trzymane na wierzchu będą pysznie mięciutkie i na pewno znikną w mgnieniu oka.
Przepis zainspirowany tutaj.
Przepis zainspirowany tutaj.
Składniki na około 25 ciastek:
250 g płatków owsianych górskich Kupiec
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
Pieprz do smaku
2 łyżki ziaren słonecznika
W misce wymieszać mąkę, proszek
do pieczenia, płatki owsiane, słonecznik, natkę, paprykę, sól, pieprz oraz
drobno posiekaną cebulę. W drugiej misce rozbełtać jajko z majonezem i
koncentratem pomidorowym. Połączyć z sypkimi produktami i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być zwarte. Odrywać niewielkie kawałki i formować kulki. Lekko
spłaszczone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 180°C około 20 minut.
Haps ostatniego! |
2 komentarze:
Wytrawne ciacha? Czemu nie, choć pewnie i tak podczas pieczenia zmieniłybyśmy je na wersję słodką xD
O jak komuś smakują ciasteczka, to najlepszy wyznacznik ich jakości. :)
Prześlij komentarz