środa, 29 lipca 2015

Ciasto na pizzę

Zapewne znajdziecie wiele przepisów na udane ciasto na pizzę, natomiast ja korzystam z poniższego. Gdy już doszłam do wprawy, zawsze wychodzi mi smaczne, pulchne i zarazem chrupiące. Musicie uważać na odpowiednią ilość mąki. Jeśli dodacie jej za mało – ciasto będzie się lepiło i przy przekładaniu na blachę mocno się rozciągnie. Natomiast jeśli dodacie zbyt dużo mąki – po upieczeniu może być za twarde. A zatem, udanego wałkowania (:





Składniki:

200 ml wody
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
350-400 g mąki pszennej





Wodę podgrzać do 37°C. Do miski wlać niewielką jej ilość, wsypać rozkruszone drożdże i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać resztę wody, cukier, sól, łyżkę oleju oraz mąkę. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h. Po upływie czasu wyjąć ciasto z miski. Zagnieść jeszcze kilka razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować na 0,5 cm placek. Przed układaniem farszu, najlepiej odstawić jeszcze na 15-20 minut, aby ciasto trochę podrosło. Przepis na przykładową pizzę na blogu już wkrótce.
Pizzę pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C, do zrumienienia brzegów. 




niedziela, 12 lipca 2015

Lekki sernik z malinami i kaszą manną

Sernik dla dbających o linię, bo bez tłuszczu. Ale myślę, że posmakuje każdemu. Jest dosyć zbity, a zarazem delikatny. Smakuje zupełnie inaczej niż serniki, które już znacie (: Idealny na letni dzień. Gorąco polecam, bo maliny już na pewno czekają w niejednej kuchni (:
Źródło przepisu na Moich wypiekach.



Składniki:
200 g serka wiejskiego
250 g naturalnego serka kremowego
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
1/3 szklanki kaszy manny Kupiec
¼ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropli aromatu waniliowego
¼ szklanki kwaśnej śmietany
Ok. 200 g malin

Na początku umyte i osączone maliny delikatnie obtoczyć w mące (dzięki temu nie puszczą za bardzo soku).

Pamiętajcie, aby sernik się udał – wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć serek naturalny wraz z cukrem. Serek wiejski dokładnie zblendować i dodać do kremowej masy. Następnie wbić jajka, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Wsypywać do masy serowej, mieszając jedynie do połączenia składników. Na końcu dodać śmietanę oraz aromat i również wymieszać na niskich obrotach miksera.
Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 23 cm), wyrównać. Na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane maliny.
Piec w temperaturze 160 °C około 45-50 minut.












Gotuj w zdrowym stylu
 




wtorek, 7 lipca 2015

Pomidorowe ciasteczka z płatkami owsianymi


Owsiane ciasteczka mają wiele odsłon. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować wytrawną ich wersję. Są niezwykle zdrowe i aromatyczne. Pachną pomidorami w ziołach albo ulubioną pizzą. Każdemu mogą przywieść na myśl jakąś inną pomidorową przekąskę. Jedno jest pewne, obok takiego zapachu nie można przejść obojętnie i trzeba skubnąć co najmniej jedno ciacho. Nawet mój mały Synek nie potrafi im się oprzeć. Kilka zamknijcie w puszce. Zachowają świeżość i będziecie dłużej się nimi cieszyć. Za to te trzymane na wierzchu będą pysznie mięciutkie i na pewno znikną w mgnieniu oka.
Przepis zainspirowany tutaj.



Składniki na około 25 ciastek:
250 g płatków owsianych górskich Kupiec
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
Pieprz do smaku
2 łyżki ziaren słonecznika

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, słonecznik, natkę, paprykę, sól, pieprz oraz drobno posiekaną cebulę. W drugiej misce rozbełtać jajko z majonezem i koncentratem pomidorowym. Połączyć z sypkimi produktami i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być zwarte. Odrywać niewielkie kawałki i formować kulki. Lekko spłaszczone układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut.














Haps ostatniego!


Gotuj w zdrowym stylu










czwartek, 2 lipca 2015

Placuszki z fasolką

Tym razem coś obiadowego dla maluchów. Ciekawa odmiana dla tradycyjnych obiadków, a zarazem sprytne przemycenie warzyw dla niejadków.


Składniki:
150-200g mrożonej fasolki szparagowej
100g piersi z kurczaka
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia






Zamrożoną fasolkę wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku i gotować kilka minut. Mięso również obgotować w małej ilości wody. W tym czasie jajka wybić na miseczkę i dokładnie rozbełtać. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Odcedzone warzywa i mięso pokroić w małe kawałeczki i wymieszać z masą jajeczną. Można odrobinę posolić. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Nakładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć, aż się lekko zrumienią.