Zapewne znajdziecie wiele przepisów na udane ciasto na pizzę, natomiast ja korzystam z poniższego. Gdy już doszłam do wprawy, zawsze wychodzi mi smaczne, pulchne i zarazem chrupiące. Musicie uważać na odpowiednią ilość mąki. Jeśli dodacie jej za mało – ciasto będzie się lepiło i przy przekładaniu na blachę mocno się rozciągnie. Natomiast jeśli dodacie zbyt dużo mąki – po upieczeniu może być za twarde. A zatem, udanego wałkowania (:
Składniki:
200 ml wody
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
350-400 g mąki pszennej
Wodę podgrzać do 37°C. Do miski wlać niewielką jej ilość,
wsypać rozkruszone drożdże i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać resztę
wody, cukier, sól, łyżkę oleju oraz mąkę. Wyrobić jednolite i elastyczne
ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h. Po
upływie czasu wyjąć ciasto z miski. Zagnieść jeszcze kilka razy, w razie
potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować na 0,5 cm placek. Przed układaniem farszu,
najlepiej odstawić jeszcze na 15-20 minut, aby ciasto trochę podrosło. Przepis na przykładową pizzę na blogu już wkrótce.
Pizzę pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C, do
zrumienienia brzegów.