wtorek, 12 maja 2015

Muffinki piernikowe




Piernikowe wypieki nie muszą pachnieć w całym domu jedynie w grudniu. Jeśli ktoś lubi, może po nie sięgnąć o każdej porze roku. Myślę, że w niejednej kuchni pozostała napoczęta przyprawa do piernika. A więc do dzieła!

Składniki na 12 muffinek:
 1 szklanka mąki pszennej
50 g masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki miodu
0,5 szklanki mleka
Około 0,5 szklanki dowolnych bakalii (ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekane płatki migdałowe)


Posiekane masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, nadal ucierając. W osobnej misce połączyć sypkie produkty: mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika i powoli dosypywać je do masy, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, mleko, a na końcu bakalie. Gotową masę przekładać do foremek (do każdej po 2 łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25 minut.